Hukkatiimi: suden hajun tunnistamisen koulutetut koirat

Hukkatiimissä kuusi koirakkoa testasi, onko mahdollista kouluttaa eri rotuisia lemmikki- ja harrastuskoiria tunnistamaan ja ilmaisemaan suden haju. Lisäksi testattiin, millä hajumateriaalilla se on mahdollista. Helmikuusta -17 lähtien koulutukseen käytettiin aitoa suden virtsaa, jota on saatu yhteistyökumppaneilta sekä Ranuan eläinpuistosta.

Koirat koulutettiin tunnistamaan ja ilmaisemaan valitulla käytöksellä (esim. kuonolla tökkääminen, maahan meneminen) suden haju sekä erottelemaan se esim. ilveksen, karhun ja koiran hajuista. Hukkatiimin koirien taitojen kehittyessä ja toiminnan laajetessa selvinnee, onko koiran taidolla tunnistaa suden haju oletettua hyötykäyttöä. Ideoita otetaan vastaan :)

Ajatus tästä koulutuksesta syntyi, kun susihavainnot maakunnan alueella lisääntyivät ja sudet alkoivat pyöriä yhä enemmän asutuksen tuntumassa ja pihoilla. Susi itsessään herättää kuumia tunteita monilla eri tahoilla. Susialueella asuvien ihmisten turvattomuuden tunnetta ei tulisi kuitenkaan kenenkään ylenkatsoa. Hukkakoirien avulla voi tarkistaa tehtyjä havaintoja ja arveluja, vahvistaa oikeat havainnot ja osoittaa väärät vain huhuiksi.

Hukkakoira voi käydä haistelemassa esim. eläintilalla tai lasten koulutien tuntumassa ja kertoa, onko alueella viime päivinä liikkunut susi tai onko se yhä lähellä. Varsinkin sulan maan aikaan jälkiä on vaikea löytää. Hukkakoira pystyy kertomaan tilanteen luotettavasti myös ilmavainun avulla. Näin voi ehkäistä pelkojen syntymistä sekä toisaalta tuottaa tärkeää tietoa myös eläintenpidon kannalta. Hukkakoiralla ei jäljestetä susia, vaan tarkistetaan jäljet ja hajut oletetulla havaintopaikalla. Koiran kanssa työskennellään niin, että vaaratilanteilta vältytään.

Jos haluat kutsua koulutuksesta valmistuneen hukkakoiran tarkistamaan esim. eläintilasi tai kotisi ympäristössä olevia havaintoja tai epäilyksiä, voit soittaa 041 4393391 / Irene. Kerron mielelläni lisää toiminnastamme.

Hukkakoiran koulutus v.2018

Vuonna 2017 toteutetun pilottihankkeen myötä hukkakoirakoulutus on todettu paitsi mahdolliseksi myös monin tavoin hyödylliseksi. Mielenkiintoisia yhteistyöhankkeita on tullut tarjolle. Hukkakoirakoulutuksen rakenne on jatkossa seuraava:

 

Pohjakoulutuksena monipuolinen hajukoulutus, esim. hajuerottelu, Nose Work, ID, jälkityöskentely jne.

Hukkakerho - suden hajun alkeiskoulutus Koirapalvelu Vihmerässä

Hukkatiimi - hukkakerhosta valmistuneet ja työnäytöt esittäneet sekä kriteerit täyttäneet koirakot pyydetään Hukkatiimiin, jossa koulutus jatkuu

 

 

Tutustu kuvagalleriaan

Tarinoita ystävyydestä